2013. május 3., péntek

Nagyobb termetű barna színárnyalatú papsapkagombák

Az idén (2013) nem voltunk Szlovákiában, így nem is sikerült a tavaszi papsapkák közül a redős papsapkával összetalálkozni. Jó hír, hogy Zalában viszont volt, ráadásul nem is kevés. 
Meuser Iván bácsi volt a redőspapsapka gomba „felelős” a TIT-ben, de mióta meghalt, nemhogy a Pilisből magyarországi élőhelyről sem került be példány a TIT terepasztalára. Kár, hogy a Bükkben még nem sikerült fellelni, pedig ott is vannak savanyú talajú fenyvesek (talán kéttűsből kevesebb).
Ez idáig csak a Bükkből és a Bakonyból került elő a bükkös papsapkagomba (Gyromitra parma), magunk Siller Irén Bükk Őserdő publikációja után 2. adatként a sebesvízi völgyben kidőlt, bükkfarönkökön találtuk meg. Magyarországon egyik papsapkagomba faj sem ehető, holott az északi országokban árusítják, főzőlevük elöntésével vagy savanyítva fogyasztják is, bátor emberek sajnos Magyarországon is :-(  
A gombák megkülönböztetése egymástól, külső jegyek, élőhelyi megfigyelések, tapasztalat birtokában már nem is olyan nehéz. :-)
  Vörösbarna papsapkagomba (Gyromitra fastigiata)a lombos erdők gombája,  gyűrött lapokból áll, mindig van csúcsa a lapok találkozásánál, sőt a „varrásnál” ki is feslik a belső fehér színű „szövet”. 
Gyromitra fastigiata vörösbarna papsapkagomba
Normafa 2013. 04.13.
Az óriás papsapkagombával lombos- és fenyves erdőben is találkozhatunk. Süvege egy összegyűrt lapból áll, a hullámos felületnek nincsenek kiemelkedő csúcsai, színe változatos,  sárgásbarnától-vörösesbarnáig.
Gyromitra gigas óriás papsapkagomba
Bükkszentkereszt 2013.04.20.
Termetre mindkét faj lehet óriási is. :-)) 
A redős papsapkagomba savanyú talajú kéttűs  fenyvesekben (Szlovákiában soktűs lucosban) nő.
Gyromitra esculenta redős papsapkagomba
Szlovák "import" 2011.05.20.
Kerekded formájú, nem túl nagy méretű, színére a barna sötétebb árnyalatai –sötét-vörösesbarna jellemző. Erősen tekervényes, ha az óriás papsapkához viszonyítjuk „domborzatát”, a redős papsapkagombának kiugró csúcsai is lehetnek, de ennek a gombának a süvege is egyetlen lapból tekeredik össze.  
Gyromitra esculenta redős papsapkagomba
(Boros Lajos felvétele Zala megye Kerkakutas 2013.04.20.)
A bükkös papsapkagomba (Gyromitra parma) nedves, mohával benőtt, kidőlt bükkfatörzseken található. Színére a barna világosabb árnyalatai jellemzők, de az összegyűrődött csészeformában a külső oldal fehéres-krémszínű kontúrja is megjelenik.
Gyromitra parma bükkös papsapkagomba
2010.05.08 Bükk hegység
2013.05.04-én a Bükkben a Borókás tebernél, mohával benőtt, erősen korhadt bükkfa tönkön, a nagy szárazság ellenére is előkerült egy példány, melyet egy hétig nevelgettem otthon a hűtőszekrényben, hogy végre spórát tudjak belőle fogni. Ha nem is az érett gombára jellemző spórát (tipikus függelékkel a két szélén), de legalább spórát találtam, amit az idén talált többi Gyromitra egyikében sem tudtam megfigyelni, az " házilagos utóérlelés" nem sikerült, a gombák mindig bepenészedtek. 
Gyromitra parma 2013.05.04. Bükk hg. 


Gyromitra parma spórája

A püspöksüveg gomba (Gyromitra infula ) az előbbi négy papsapkagomba fajjal ellentétben csak ősszel jelenik meg fenyőerdőkben.   Felülete hullámosan ráncolt, egyetlen lapból áll, egy – olykor több csúcsa is van. Színe fahéj, gesztenyebarna. Csapadékos időjárás esetén feltűnően nagyra nő.
Gyromitra infula püspöksüveggomba
2010.09.25. Sopron
Folyt. köv. a nem barnákkal :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése