2018. május 22., kedd

Egy érdekes Gyromitra (martinii) a Forrás völgyből :-)

Éljen május elseje! :-)
Tök jó gombát találtam a Forrásvölgyben.

Gyromitra martinii 01/05/2018 Bükk hg.
Az évek óta megfigyelt pusztuló bükkfarönkön újabb ritka gombára bukkantam. Májusban már nem először futottam össze a Gyromitra parma gombával, de éreztem, hogy ez a gomba más lesz. A mikroszkópos spóravizsgálat igazolta is érzéseimet, a gomba spórája jóval nagyobb volt a G. parmaénál. Ráment az éjszakám, de talán megérte. Hogy Magyarországi első adat lenne, nagyképűség lenne kijelenteni, de nem is ez a fontos, hanem, hogy sikerült rálelni a Bükkben erre a kis csodára.
Gyromitra martinii 01/05/2018 Bükk hg.

Gyromitra martinii 01/05/2018 Bükk hg.

A gombát leszárítva elküldtem két mikológus szakinak, remélem a DNS szekvenálás majd bebizonyítja a feltevésemet. Három nap múlva ismét arra jártam, remélem az öreg példány bőven kiszórta addigra a spóráit és jövőre újra találkozhatom velük.
Gyromitra martinii 04/05/2018 Bükk hg.

Addig is, míg nem lesz meg a hivatalos keresztelő díszítse ezen a néven a blogomat. :-)
Akkor egy kis tudomány a gombáról:
A hengeres aszkuszok nyolc áttetsző vagy nagyon gyengén sárgás elliptikus spórát tartalmaznak, nagy belső olajcseppel és 2 (-1) kisebbel. Spórája hálózatos, szemölcsös, végein tüskézett, (30-)31-38 (-39,5) × 12-15,5 µm.
Gyromitra martinii spórák

Gyromitra martinii spórák

Gyromitra martinii spórák

A Gyromitra nemzetség egyes képviselőivel már kora tavaszi útjainkon is találkozhatunk. A legtöbb faj főként hegyvidéki területeken él, szinte a hóolvadás után megkezdi életét. Spórái nagyon későn érnek be, így ha idejekorán leszedjük, a természetes nedvességtartalom fenntartása mellett hűtőszekrényben tartva jó eséllyel beérik.

A hozzá hasonló élőhelyen termő Gyromitra parma (bükkös papsapkagomba) spórájának hosszmérete legfeljebb 29 -32 μm-ig terjed, míg a Gyromitra martinii spórájának hosszmérete elérheti a 40 μm-t is. A másik különbség a spórák díszítettsége: a G. parma spórafala erősen rácsozott, a G. martinii-é finomabban. A harmadik különbség a spóravégeken lévő tüskék nagysága: a G. parma 4-5 μm, míg a G. martinii-é 1 μm hosszú.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése