2012. október 10., szerda

Scutellinia scutellata piros sörtéscsészegomba

A „szempillával” rendelkező kis csészegombák határozása nem éppen egyszerű dolog, annak ellenére, hogy a Wikipedia szerint a Scutellinia scutellata piros sörtéscsészegomba könnyen felismerhető vöröses-narancssárgás csészéiről, szemölcsös ornamentikával díszített, ellipszis alakú spóráiról, merev hosszú feketés-barnás szőrszálakkal borított külső felületéről. A könnyű jelzőt inkább elhagynám! A rendelkezésemre álló szakkönyvekből merítve a bátorságot a 2012. október 6-án Zubogyon talált piros sörtéscsészegomba meghatározását a magam amatőr eszközeivel megkíséreltem. (Mivel Schumacher 1990-es kiadású Scutellinia határozója nem áll rendelkezésemre, de ha meglenne is, egy félprofi mikroszkóppal, vegyi reagensek nélkül sokra úgy sem mennék vele.)  
S ha már kiképeztem magam, közreadom mit kell tudni erről a gombáról :-) 
1753-ban Carl Linnaus könyvében mint Peziza scutellata, már szerepel. A Peziza nemzetségből Lambotte 1887-ben emelte új nemzetségi rangra és kapta a ma is aktuális nevét a Scutellina scutellata-t. (Viharos előéletében volt már Patella, Lachnea és még vagy három nemzetségbe is besorolva. )
Visszatérve a határozás folyamatára, mit kell vizsgálni az ilyen piros színű szőrős jószágokon, mert van belőlük jónéhány:
A spóra kerek vagy elliptikus, - milyen a spórafal ornamentikája, - tartalmaz e a spóra olajcseppet, - milyen hosszúak a szőrszálak, - azok hegyesek vagy tompák. (Ráadásul a szőrszálak is kétfélék: a marginális szőrszálak, hosszabbak és szélesebbek, bázisukban elágaznak, szemben a laterális szőrszálakkal.) Milyen a steril hifavégek (parafizisek) hossza és formája, stb…

A piros sörtéscsészegomba spórája ellipszoid, változó méretű 16,5-24 µm hosszú,  10,4-14 µm széles, 1 vagy 2 nagy - és számos apró olajcseppet tartalmaz. A spóra ornamentikája szemölcsös.
A parafizisek sárgás, narancsos pigmentet tartalmaznak, egyenesek, kicsit meghaladják az aszkusz méretét.

A megfigyelések szerint a kivágott fák törzsén főleg akkor jelenik meg, amikor már a mohák befedik 2-6 év múlva, de korhadó nedves fákon, fadarabokon is találkozhatunk vele. Ez utóbbi történt most is, egy pár éve, fafeldolgozás melléktermékeként szétszórt apró faforgácsos kupacon találtatott meg őkelme.   
Scutellinia Scutellata

Piros sörtéscsészegomba by Magyar Józsefné (Vali)
a legszebb fotó, amit láttam erről a gombáról :-)


spórák a tömlőben


a szőrök elágazásasárga pigmentet tartalmazó parafízisek
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése