2012. november 10., szombat

szeplős csészegombácska: Ascobolus denudatus


 
2012. november 10-én a Ráckevei Duna ágban, Majosházán az erdőben találtam ezt a kis gombát guggoló helyzetemben sem tétlenkedve :-)
Dénes szuper fotójából, majd a spóra színéből, alakjából, az Ascobolus nemzetségig eljutva a Bánhegyi-Tóth-Ubrizsy-Vörös Magyarország mikroszkópikus gombáinak határozó könyve kulcsai alapján úgy gondolom nem tévedek nagyot, ha Ascobolus denudatusnak határozom ezt a gombát. 
A fajleírását idézem: „korhadó faanyagon terem, a termőtest nyeletlen, a spórák elliptikusak, színük lila, majd bíborbarna, méretük 18-22x9.5-11 µ hosszanti repedésekkel.
A termőtest lapos, ülő, tál alakú 2-10 mm átmérőjű, zöldessárga, kívül rozsdabarnásan szemcsés-poros. Korhadó ágakon, leveleken, faanyagon, komposzton, trágyán él..” Stimmel. 
A fotón is jól látható, hogy éréskor az aszkuszok kiemelkednek a himéniumból, így az pontozottnak látszik.

Ascobolus denudatus (fotó Szilvásy Dénes)


Spórafotók: Szilvásy Edit

4 megjegyzés:

  1. Irigyellek, mert nem először guggolsz jókor jó helyen:)Igaz, hogy ezeket az apróságokat többnyire csak így, véletlenül lehet meglátni! Micsoda spóraszín! A Smardaea planchonis-nak is lilás a spóraszíne? Azon a képen nem annyira vehető ki mint ennél.Talán az olajcsepp miatt?

    VálaszTörlés
  2. Magdikám!
    A Smardea spórái hyalinok (világos, átlátszó). Nehezebb is az ilyen spórákat a mikroszkópban észrevenni, mint a színeseket.
    Köszi a figyelmet és az érdeklődést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Edit!

      Nagyon szép és különleges kinézetű amit találtál! Gratulálok a fotóhoz is.

      Lajos

      Törlés