2013. november 14., csütörtök

Lanzia echinophila kupacslakó csészegomba



Első képemet a Bükkben készítettem erről a gombáról, éppen csak a gépem makro funkcióját próbáltam kitanulni rajta. Hol van az már ? :-) Azóta már új gép, új szemlélet ....
Lanzia echinophila (kupacslakó csészegomba)
 2010. augusztus  Bükk hg.
A természetben nincs pazarlás, a pusztuló növényi maradványokra éhes gombák türelmetlenül várják (akár a gombászok), hogy legyen már eső, végre megkezdődhessen a lakoma!

Lanzia echinophila (kupacslakó csészegomba)
2013. szeptember Kelemér
Kolbászformájú spórája: : 
Lanzia echinophila spórája
Boros Lajos TIT-es gombásztársamnak is nyitva a szeme az apróságokra. Az első komolyabb őszi eső után ő Nagykovácsiban, magam Keleméren leltem rá a csertölgyek kupacsán élő, barna színű, apró termetű tömlősgombára, a Lanzia echinophila-ra.
A gomba régebben a Rutstroemia nemzetségnevet használta, a kikeresztelkedésének okát sajnos nem tudom, talán a spóra körül lehet valami difi! Azért családban maradt, a Rutstroemiaceae családban :-)
Lajos egy másik alkalommal, örömmel újságolta, hogy talált olyan gombákat is, melyek nem a kupacson, hanem a makk héján nőttek. Hü, de jó, meglehet ez egy másik gomba lesz, talán a Ciboria batschiana?
Lanzia echinophila (kupacslakó csészegomba)
2013. szeptember Nagykovácsi
Boros Lajos felvétele

Kaptam tőle mintát, de eltelt egy kis idő mire hozzá tudtam fogni, hogy megvizsgáljam. Rehidratáltam (vízzel való felpuhítás) és ha könnyen nem is, de találtam benne spórákat. Nagyot néztem, amikor azt tapasztaltam a  vizsgálat után, hogy ez a gomba nem olvassa a szakirodalmat! Neki a szakirodalom szerint a makk kupacsán kellene élni, hiszen a kupacslakó csészegomba (Lanzia echinophila) került újból lencsevégre!
Lanzia echinophila (kupacslakó csészegomba)
20 mikron körüli spórája
Egy régebbi levélváltásban tisztáztam Bratek Zoltán mikológus kollegával, hogy egyes szakkönyvi állítások, miszerint a kupacslakó csészegomba élőhelye kizárólag a szelídgesztenye kupacsa - nem igaz, előfordul a csertölgy kupacsán is, s mint most megtapasztaltuk még a makk héján is. 
Éhes gomba nem válogat, még a makk héjával is beéri.:-)
Nos, megvan az új kihívás: a korhadó makk megfeketedett sziklevelén kell megtalálni a másik makk specialistát, mely a Ciboria batschiana névre hallgat.  
Néhány mondatban gombánk leírása: 
Lanzia echinophila (syn: Rutstroemia echinophila)
A szelídgesztenye (Castanea sativa) és a csertölgy (Quercus cerris) korhadó kupacsán/ makkjának héján él. A spórák keskeny elliptikusak, görbültek (kissé vese alakúak) 16-20 x 4,5-6 µ méretűek, egysejtűek, végül 3 keresztfallal osztottak.  A parafízisek vörösbarna színűek, fonalasak.

2016. augusztus 26-án az új makroobjektívemmel kattintottam egy "magányost" a Keleméri Mohos partján. Cserkupacson lakott. 
Lanzia echinophila Kelemér, 2016.08.26

Lanzia echinophila Kelemér, 2016.08.26
 

2 megjegyzés:

  1. Szia Edit!

    Nagyon szép és mélyreható bejegyzést írtál.

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Szia Lajos!
    Örülök, ha tetszett. Annak meg különösen, hogy soraiddal nyomot hagytál a blog "életében" :-)
    Üdv: Edit

    VálaszTörlés