2013. november 8., péntek

Bulgaria inquinans kocsonyás koronggomba II. rész



2013. október 19-én, majd két hét múlva november 1-jén, Keleméren a Mohoson, a vízközeli kivágott csertölgyek kérgén megtaláltam a kocsonyás koronggombát, 
Kelemér, Mohos 2013. őszén
Kocsonyásnak kocsonyás, ám korong alakú csak akkor lesz e fiatalon barnás, korpás külsővel borított tetején lapított gömb alakú tömlősgomba, amikor kiterül, úgymond spóraszórásra „megérik”. 
Bulgaria inquinans kiterült és félig zárt példánya
A gombák színét a bennük lévő pigmentek (színező anyagok) határozzák meg. A kutatók e gombában három lila színű pigmentet találtak. (Valószínű a nagyon sötét lilákból :-) Mondjuk szebben mutatna ez a gomba, ha élénk narancsos színű karotinoid pigmentet tartalmazna, mint a narancsvörös csészegomba (Aleuria aurantiaca)....
narancsvörös csészegomba (Aleuria aurantiaca)
De a kocsonyás koronggomba másban egyedi. A kocsonyásságának köszönhetően még akkor is képes spóráit szórni, amikor már kiszáradva negyedére-ötödére összezsugorodik, feltételezhetően a kocsonyás anyagban tartalék-spórákat rejteget utószórásra, rosszabb időkre.  
A spóraképzésében is van egy dupla csavar, ugyanis a tömlőkben 8 spóra van, de csak 4 érik meg, a másik négy nem színeződik barnára és kicsi marad. Sikerült is mikroszkópvégre kapni, bár küzdeni kellett érte, mert nem is olyan egyszerű  a kocsonyás állagú gombákat a hajszálvékony fedő lemez alá bepréselni. 
Bulgaria inquinans aszkusz spórákkal

A gomba neve bulgar=bolgár keveréket jelent, innen a nemzetség neve. Az inquinans = inquin beszennyez, bemocskol, tény, hogy az érett gomba spórái fekete színt hagynak ujjainkon, ha megfogjuk őket. A gomba tudományos nevére rákeresve az Interneten, a "tudománytalan" (saját nyelven használt) gombanevek is a legjellemzőbb tulajdonságát ragadják meg a gombának, a kocsonyás állagát. Így hívják gumi gombnak, gumis zselének, szegény ember édesgyökerének. Nekem kezdettől fogva medvecukorgomba.:-) Velem korú olvasók  talán még emlékeznek a medvecukorra, a fekete, ánizs ízű „cipőfűzőre. :-).
A gomba étkezési értéke ismeretlen, Kínában csemegeként tartják számon. 
Bulgaria inquinans kocsonyás koronggomba
Bulgaria inquinans 2013 11.16. Kelemér

Frissen kivágott tölgyfa (ritkábban más keményfák) kérgén találkozhatunk vele nyártól, késő őszig.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó, alapos kis összefoglaló! Valódi kedvcsináló!
    Eddig úgy hallottam, hogy ami mozog azt a kínaiak megeszik. Nos ezt alaposan át kell értékelni! :) Azt esetleg tudod, hogy ebből mit csinálnak? Üdv Pax.atr.

    VálaszTörlés
  2. Szia Pax. atr!
    Hétpecsétes titok az "agglegény gomb" - bachelor's buttons minden receptje.:-))
    Sajnos én sem találtam keresővel receptet, csak olvastam, hogy eszik, sőt...
    10 kg-os csomagokban árusítják :-)
    http://www.firstwildworld.com/sell-bulgaria_inquinans_black_bulgar_bachelor_s_buttons_rubber_buttons-225590.html

    Üdv: lp
    (Gondoltam rá, hogy legközelebb nyersen megkóstolom. Tök gusztusos kis jószág :-) El tudom képzelni egy gyümölcskenyérben, a zselés cukrok helyett.

    VálaszTörlés