2017. június 1., csütörtök

Cheilymenia granulata - egy trágyán élő csészegombák közül

2017. május 13-án a még márciusban felégetett, de szerencsére újjáéledő mezőn nézegettem a tarka kosborokat itt Keleméren. Mivel az idén a legelőre nem hajtották ki a marhákat gondoltam szétnézek, mi újság a tehéntrottyok tájékán. Azok is szénné égtek. Illetve, volt néhány, mely akkora kupac volt, hogy nem bírt el vele a tűz, a teteje épségben maradt.
Cheilymenia granulata habituskép
 Így sikerült rátalálnom a Cheilymenia granulata nevű trágyán élő tömlősgomba fajra. A nemzetségen belül ez az egy faj, mely nem sörtékkel borított, így a határozása nem jelentett nagy feladatot.

Cheilymenia granulata Kelemér, 2017.05.13.
A számos termőtest lapos vagy sekélyen homorú, 1-2 mm átmérőjű, narancsszínű. Csoportosan, néha hatalmas számban, nyél nélkül ülnek a trágyahalmon. A himenium (termőréteg) sima, de a perem közelében szemcsés.
Cheilymenia granulata Kelemér, 2017.05.13.

Spórája 15-18 x 7-8 μm, áttetsző, sima falú, végei kerekek. Aszkusz: 8 spórát tartalmaz, jódreakciója negatív (nem kékül meg a vége).
Cheilymenia granuata spórák
Parafízisek karcsúak, kifejezetten duzzadt végűek, narancssárga színanyagot tartalmaznak. Sörték nincsenek a termőtesten. Tehén, ló és nyúl ürülékén, májustól októberig fordul elő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése