2013. július 16., kedd

Chlorociboria aeruginascens rézrozsdaszínű csészegomba


A gomba tudományos (Chlorociboria aeruginascens)  (a latin aerug= rézrozsda, ascens= valamivé váló szóösszetételből származtatva) és magyar neve (rézrozsdaszínű csészegomba) találóan emlékeztet arra a kékes-zöld színre, mely régi köztéri bronzszobraink kérgén lévő antik patina színárnyalatához hasonlít legjobban.  Az erdőben korhadó fadarabon vagy kidőlt fatörzs felszínén a gomba micéliumától zöldre festett foltok nem észrevehetetlenek a szemfüles gombász számára. Az ilyen, csapadékkal átitatódott kéreg nélküli, erősen korhadt keményfák (nyár-, tölgy-, kőris-) kékes-zöld színű foltjain nőnek a rézrozsdaszínű csészegomba apró termőtestei. 
Kutató vegyészek kimutatták, hogy a 14. és 15. századi reneszánsz olasz mesterei e gombával fertőződött zöld színű faanyagot használták bonyolult intarzia mintáik színhatásainak fokozásához.
Ilyen zöldre festett falapocskák vannak a XV. századi olasz mester - Fra Giovanni híres faberakásos munkáiban is. E linken akár meg is tekinthető: http://www.georgehart.com/virtual-polyhedra/intarsia.html

A fa zöld elszíneződésének oka, egy, a gomba által termelt kék-zöld színű pigment (xylindein).  
A faipar zöld korhadásnak hívja ezt a jelenséget, de ez nem azonos jellegű a fehér- illetve barna korhadással, amikor a gombák tevékenysége nyomán a fa szétporlad. Kutatók feltételezik, hogy a xylindein gátolhatja a növény korhadását, és azt is, hogy az e gombával fertőzött fa kevésbé vonzó a termeszek számára
Idei nyaralásom alkalmával 2013. július 6-án Hollóstetőn ( Bükk hg.) korhadó bükkfa törzsén, július 12-én Keleméren – csertölgy fadarabon is találtam pár példányt belőlük.
Az említett két nyári megjelenésen kívül adataim vannak 2011.03.06-án és 2011.12.10-én Miskolctapolcáról, 2012.11.18-án Miskolc Forrásvölgyből.
A  3-10 mm átmérőjű csészék, kis nyéllel kapcsolódnak az aljzathoz.
Spórái 10 x 2 µm, szabálytalan orsó alakúak, simák, átlátszóak, több olajcseppet is tartalmaznak.
Kicsit hasonló fajok: Chloroencoelia versiformis (elsősorban fűzőn), Cenangium ferruginosum fenyő (Pinus) fafajokon. 

Chlorociboria aerigunascens spórák
2011.03.06. Miskolctapolca

2011.12.10. Miskolctapolca

2012.11.18. Miskolc Forrásvölgy (Bükk hg.)

2013.07.06. Hollóstető (Bükk hg.)

2013.07.12. Kelemér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése