2013. július 18., csütörtök

(aff) Hypocrea lixii "zöld borsógombák"

2013.07.07-én a Megyehatár buszmegállótól gyalogoltunk lefelé Répáshutára, főleg bükkös erdőkben jártunk.  Ebédünket egy erősen szétkorhadt útszéli farönknél ettük meg. Kenyérmajszolás közben is jár a gombász szeme, nem csoda, ha a földön ülve, szemmagasságban, észreveszi a korhadt fa rései között megbújó méregzöld színű gumócskákat.
Hoppá, ez tuti egy tömlősgomba, de melyik?
E nemzetség számos faja közül a Hypocrea gelatinosa-ról már tudósítottam. A szinte egybefüggő kéregként elterülő Hypocrea citrina  is került már a szemünk elé Szarvaskőn 2011.08.02-án. 

Hypocrea citrina (Szilvásy Dénes felvétele)
A most talált gombáról nem találtam sem említést, sem képet a könyveimben. Internetes keresések eredményeként, lett meg a megoldás! Sajnos a gomba még éretlen volt, így csak a tömlők fűzéreit láttam a mikroszkópban, spórát még nem.
Az aszkusz (spóratartó tok) hengeres-bunkós. A kétsejtű spórák már az aszkuszban kettéválnak, és emiatt az aszkuszok 16 spórásnak látszanak. Ez a jelenség a Hypocrea nemzetség sajátossága. A részspórák csaknem gömbösek, zöld színűek.
Hypocrea lixii feketés-zöld színben

Hypocrea lixii
fiatalabb csoportja más zöld színben játszott
A sztróma (amiben a kis palack alakú termőtestek vannak beágyazódva) ülő, lapos párna alakú, szabálytalan formájú, 3-10 mm átmérőjű. Erős nagyításban a gomba felszínén apró pontozottság látható, melyek a kiemelkedő peritéciumok (a tömlősgombák palack alakú termőteste, belsejében a termőréteggel )szájnyílásai.



A felső képen a tömlőket láthatjuk a még éretlen spórák nem rajzolódnak ki bennük. Az alsó képen Lugol oldattól színeződtek át a tömlők. 
A gomba erősen korhadt fán él.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése