2013. július 19., péntek

Daldinia vernicosa "zömök nyelű gömbgomba"

No, ebbe a fába elég sok villanykörtét csavart be a természet. :-)))

Daldinia vernicosa (2013.07.10.)
2013.07.10-én Gömörszőlősről indultunk a kék turistajelzésen Zádorfalvára. Az útvonal egyetlen árnyat adó erdejében találtam ezt az elszáradt gyertyán facsoportot, melyen ezerszám „setétlett” a gomba.
Egy kedves gombásztárs meghívásával élve, már 2010.04.08-án Kolontónál találkoztam a klasszikus szenes gömbgombával (Daldinia concentrica).
Daldinia concentrica (kőrisfán, 2010.04.08)

Daldinia concentrica

E gomba nyél nélkül ül az aljzatán, főleg kőrisfákon találkozhatunk vele. Tömör szerkezetű, megkeményedve, olyan ,mint egy széndarab, rajzolni is lehet vele.
Majd Miskolctapolcán járva figyeltem fel egy az előbbinél jóval kisebb fejű,  vaskos nyéllel kapcsolódó másik fajra, a nyeles gömbgombára, (Daldinia fissa) források említik, mint a szenes gömbgomba változatát (Daldinia contcentrica var. obovata).
S hosszas töprengés és keresgetés után Magyarország mikroszkopikus gombáinak kézikönyvében!!! bukkantam rá a Gömrőszőlősön talált gomba megfejtésére,  miszerint ő a  Daldinia vernicosa (zömök nyelű gömbgomba*) lenne.


Daldinia vernicosa (2013.07.10, Gömörszőlős)

Daldinia vernicosa (2013.07.10, Gömörszőlős)
E könyv leírása szerint hazánkban két faj, a D. concentrica és a D. vernicosa él. (Egyes források a Daldinia fissát és a Daldinia vernicosát szinonimnak veszik, az Index Fungorum viszont két külön fajként tartja számon őket. Így teszek én is, de majd jön a genetikai vizsgálat és mindjárt egy faj lesz e tucatnyinál is nagyobb lélekszámú társaság:-)
A fent említett könyv leírása szerint: a sztrómák (termőtest párnák) gömbösek-félgömbösek, 0,5-4 cm átmérőjűek, többnyire igen zömök nyelűek, szurokfeketék, simák, fényesek, belül széles ezüstfehér és keskeny fekete rétegek váltogatják egymást. E termőtestpárnát fiatalon vörösesbarna grantulátoum fedi, mely idővel lekopik. A termőtestek csak kezdetben tömöttek, később laza, üreges szerkezetűek lesznek.
A gomba lomblevelű fák és cserjék ágain él, különösen tűztől okozott sebek környékén.

Daldinia vernicosa elvágva
A fiatal példányokból "csöpögött a víz", rugalmasak.
Spóraméretre szinte egyformák D. concentrica (szenes gömbgomba), 12-16 x 7-10, D. vernicosa 12-16 x 7-9 mikron.
Daldinia vernicosa spórák

Magam 13 (14) x 7 mikront mértem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése