2013. március 5., kedd

Rutstroemia bolaris gyertyán gallyak kis csészegombája

Rutstroemia bolaris
2013.03.02. Miskolc-Tapolca
(feltűnően hosszú nyéllel)


2013. március 2-án Miskolc-Tapolcára mentünk ki gombanézőbe. Miskolcnak ezen a részén már csak az éjszakai fagy hagyta ott deres, jeges nyomait, a hó szinte teljesen elolvadt.
Az osztrák csészegombák többnyire még az avar alatt ültek, de az apró gyertyán gallyakon növekvő Rutstroemia bolaris gombák okkerbarnás-sárgás színükkel, észrevehetően világítottak a száraz, lapos levelek közti réseken. 
A gomba érdekessége, hogy bár  formája csészegomba, de hosszú nyele van, bizonyára, hogy az eltemetett, levelek takarásában lévő gallyakról is a felszínre tudja juttatni spóráit.
Rutstroemia bolaris
2011.02.13 Budakeszin
Rutstroemia bolaris spórái
Rutstroemia bolaris
2011.03.15 Miskolc-Tapolca
 



2016. március 4-én Keleméren gyertyán bokrok alatt egy földől kiálló gallyacskán találtam egy már nem fiatal gombacsoportot.

Rutstroemia bolaris  2016.03.04. Kelemér

Sejtettem, hogy nem lehet más, mint a most tárgyalt gomba, de nem volt szemmel látható nyele. Igaz a gallyacska kiállt  az agyagos földből , nem temette be falevél, a gombának nem kellett "nyakat" növeszteni, hogy kiemelkedjen a környezetéből. A spórák hosszúkás ellipszoidok, 15-20 x 6-8 mikron méretűek, sokáig egysejtűek, később 1-3 , alig látható keresztfallal osztottak.


Találtam olyan spórát, amelyiken látható 1 válaszfal. A parafízisek feje kiszélesedik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése