2013. április 17., szerda

Dumontinia tuberosa "élősdi csészegomba"

Dumontinia tuberosa  -
csészéje idősödve kiterül
talán egy tubarózsára akar hasonlítani?  :-)


2013. április 12-én Budakeszin, április 13-án a Normafánál, és április 14-én a Vértesben – nem kerestem, mégis megtaláltam virágzó salátaboglárkák (keltikék, bogláros szellőrózsák) között ezeket az apró „pezsgős pohárkákat” – régi nevén a szellőrózsa-, új nevén az élősdi csészegombákat. Szinonim nevén  (Sclerotinia tuberosa) keresgetve a Neten  az Anemone (szellőrózsafélék)   élősködőjeként említik "anemone-cup"-nak vagy  "tuber-cup"-nak nevezik. . Ez utóbbi szóösszetételben a „tuber" utal arra a kis földalatti gumóra, melyből e gomba kinő. 

Dumontinia tuberosa élősdi csészegomba
Az alapfokú gombatanfolyam hallgatói kedvéért e fekete „tubereket” vagyis a kemény, áttelelő, kitartó teleprészeket (szkleróciumokat) is kiástuk, mert a gombaismertetéshez a gomba jellemzőit tetőtől talpig (szkleróciumig) ismertetni kell. :-)
élősdi csészegomba hosszú nyéllel
A gomba hosszú nyele olykor kiemelkedik a földből, de sokszor csak akkor vesszük észre létezését, ha a gombát kivesszük a földből. A gumóját nem adja könnyen, óvatos ásásra van szükség!
Különféle kultúrnövények kártevője a ránézésre hozzá nagyon is hasonló Sclerotinia sclerotiorum, életciklusának ismertetése rajzos ábrákon több lapon is  megtalálható . 
Dumontinia tuberosa  élősdi csészegomba
spórák a tömlőben szélükön két olajcseppel

Az erdőben lakó élősdi csészegomba kártevésével a kutya nem foglalkozik, szerencsére a szellőrózsa monokultúrás termesztését senki nem tartja egyelőre bombaüzletnek :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése