2013. április 9., kedd

Lachnum virgineum "patyolatfehér kehelygombácska"



Lachnum virgineum feketefenyő tobozán

A gomba tudományos nevében a virgineum jelentése = hajadon, szűz. Valószínű első leíróját a négy keresztnevű német botanikus August Johann Georg Karl Batsch -t is meghatotta e gomba ártatlan szépsége.
Szinte már hóolvadás után megjelennek ezek a szőrös, kis fehér kelyhek a földön fekvő korhadó fákon, a feketefenyő tobozain.
2013. április 6-án Budakeszin a Nádas tó jobb partján lévő elegyes erdőben, bár tobozfülőkéket keresgettem fotózásra, de nem lehetett meg nem látni e apró gombákat, úgy virítottak a félig földbe temetett, jól bekorhadt tobozokon, mint a frissen hullott apró hópelyhek.
A csésze alakú termőtest nyeles, az egész gomba külső felülete szőrös. A szőrök áttetszőek, fehérek,  a termőtest  fehér. Ennek a hatalmas nemzetségnek a határozása a szőrök osztályozásával kezdődik. :-) (Van választék, legalább 5 félét tartanak számon :-).
Az aszkuszok csúcsa kúp alakú, legtöbbször jódtól megkékül. 
Lachnum virgineum feketefenyő tobozán
A Magyarország mikroszkopikus gombáinak határozókönyve ezt írja: „Tavasszal nagyon gyakori korhadó fán és ágakon (tölgy, bükk, fenyők) tölgy és bükk kupacsán, fenyőfélék tobozán, málna és földi szeder elhalt szárán. A termőtest fehér, maradandóan csésze alakú, 1 mm átmérőjű, 1-2 mm hosszú nyéllel. Kívül vékony falú szőrök borítják, a spórák orsó alakúak, vagy kissé bunkószerűek 6-10 x 1,5 – 2,5 µ mérettel. A parafízisek lándzsásak, és az aszkuszoknál jóval hosszabbak. Valószínűleg gyűjtőfaj.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése