2013. április 10., szerda

Geopora arenicola "nagyspórás földicsészegomba"

Ismét megbízást kaptam  gombahatározásra.
Geopora arenicola (nagyspórás földicsészegomba)
Boros Lajos fotója
A gombát Boros Lajos 2013. március 23-i TIT-es kiránduláson (Taksony-Bugyi) közötti nyárfaerdőben találta. Magam Ócsán ismerkedtem meg élőben ezzel a gombával évekkel ezelőtt, még fényképezőgépem sem volt, így elkértem tőle a fotót is, hadd bővüljön új szereplővel e díszes tömlősgomba társaság.
A Geopora arenicola (nagyspórás földicsészegomba) földbe süllyedt, mélyen kupolás termőtestei fiatalon félig zártak, majd idővel pereme karéjokra reped, lebenyekre nyílik. A termőréteg a gomba belsejében hullámos, fehéres-halványszürkés-drappos. A gomba külső felülete barna, hullámos szőrökkel fedett. (Ezekkel a szőrökkel homokot tud magához kötni, mely megvédi a kiszáradástól.)
Az olykor csoportosan megjelenő példányok látványa – hasonlóan a fenyőerdőkben termő, félig földbe süllyedt tulipán csészegombához – olyan látványt nyújt, mintha ágyúgolyó szaggatta volna fel a terepet. 
A Geopora (földi csészegomba) nemzetség egymáshoz hasonló fajainak megkülönböztetését a mikroszkópra kell bízni. A megkülönböztetés a spórák és a gomba külső részét fedő szőrök méretének megfigyelésén alapszik. A gomba spórája sima, átlátszó, mérete 24-28 x 14-15 µm, egy olajcseppet tartalmaz.
Geopora arenicola spórái
(A nagyspórás földicsészegombához küllemre hasonló, szintén homokos talajon növő faj a Geopora arenosa, melynek spórái a G. arenicola-hoz viszonyítva kisebbek, és a Geopora cervina, melynek spórái pedig keskenyebbek és egy helyett kettő olajcseppet tartalmaznak. )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése