2013. április 10., szerda

Mollisia melaleuca "feketeszegélyű csészegombácska"

Mollisia melaleuca
A Mollisia nemzetség apró termőtestei elhalt növények felületén fejlődnek. Korong, tányér alakúak, legtöbbször (metszetben, nagyítva látható) igen rövid nyélszerű résszel, ritkábban széles alappal ülnek az aljzatukon.  
A spórák legtöbbször keskenyek, hosszúkás orsószerűek, néha bunkószerűek (egyik csúcsuk kerek és szélesebb, a másik csúcs hegyes és keskeny) ugyanannál a fajnál is változatosak, gyakran görbültek.
Meghatározásuk nem éppen könnyű feladat, a makroszkopikus jellemzők-, a spóra méret-, a jód reakció-, a hifaszerkezet megfigyelése mellet nem árt tudni a növény faját sem, amin megtaláltuk. Ez utóbbi megfigyelésével szűkíthető a kör, mert vannak adott fára-növényre specializálódott fajok is.
Mollisia melaleuca
a feltűnően kontrasztos színű gomba
2013. április 7-én Budakeszin, a Nádas tónál bodza vagy fűzfa lehullott kéreg nélküli ágdarabján találtam ezt a szemet gyönyörködtető gombát. 
2013. április 12-én szintén a Nádas tónál, kéreg nélküli bodzán találtam. 
Mollisia melaleuca 2013.04.12.
E csoportos megjelenésű faj fő jellemzője két oldalának - vagyis a fehéres-piszkos felső felületének (termőréteg) és a barnás-fekete külsejének - a kontrasztja. Egy-egy csészécske mérete 2 mm körüli. Jellemzően kérgét vesztett keményfák földre néző oldalán találkozhatunk vele. Spórája ellipszis alakú 7-14 x 2-2,5 µm.

Mollisia melaleuca spórák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése