2017. április 28., péntek

Chlorociboria aeruginascens - rézrozsdaszínű csészegomba

A Chlorociboria aeruginascens az egyik kedvenc csészegombám.| Ideje már írni róla itt is :-)
Chlorociboria aeruginascens Kelemér, 2014.10.03.
A Nahuby.sk honlapon vettem észre, hogy általában Chlorociboria sp.-t írnak a fotókhoz. Valóban van egy másik ilyen kékes-zöld színű csészegomba faj a Chlorociboria aeruginosa (nagyobb spórával 9-15 x 1,4-2,8 mikron, és nem középpontos tönk csatlakozással).
A miskolcigombasz.hu szólástér rovatában már írtam a gombáról, most ide is beteszem.
A gomba magyar neve tudományos nevének tükörfordítása (a latin aerug rézrozsda, ascens valamivé váló szóösszetételből származik). Találóan emlékeztet arra a kékes-zöld színre, mely régi köztéri bronzszobraink kérgén lévő antik patina színárnyalatához hasonlít legjobban. E gombafajjal sajnos nem találkozhatunk gyakran, azonban a fa felszínén a gomba micéliumától zöldre festett foltok nem észrevehetetlenek a szemfüles gombász számára. A rézrozsdaszínű csészegomba apró termőtestei kéreg nélküli, erősen korhadt keményfákon (nyár-, tölgy-, kőris-) nőnek.
Kutató vegyészek kimutatták, hogy a 14. és 15. századi reneszánsz olasz mesterei e gombával fertőződött zöld színű faanyagot használták bonyolult intarzia mintáik színhatásainak fokozásához.
Ilyen zöldre festett falapocskák vannak a XV. századi olasz mester - Fra Giovanni híres faberakásos munkáiban is.
Az alábbi linken akár meg is tekinthető: http://www.georgehart.com/virtual-polyhedra/intarsia.html

A fa zöld elszíneződésének az oka egy, a gomba által termelt kék-zöld színű pigment (xylindein).
A faipar zöld korhadásnak hívja ezt a jelenséget, de ez nem azonos jellegű a fehér- illetve barna korhadással, amikor a gombák tevékenysége nyomán a fa szétporlad. Kutatók feltételezik, hogy a xylindein gátolhatja a növény korhadását, és azt is, hogy az e gombával fertőzött fa kevésbé vonzó a termeszek számára.

Chlorociboria aeruginascens spores

Spórája 5-8 x 0,7-2,8 mikron.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése