2017. április 28., péntek

Gemmina gemmarum - Nyárfarügyek tömlősgombája

2015. február 24-én a Keleméri patakot szegélyező égerfák alatt keresgettem az avar alatt megbújó tömlősgombákat.|
Rátaláltam egy rügypikkelyen lévő apró kis gombára, de a megfejtésére nem jöttem rá, " hiába kerestem a "bud scale" rügyön növő tömlősgomba keresőszavakkal a Neten. A francia fórumon sem mertem kérdezősködni, mivel "szerencsétlenkedéseim" miatt az egyetlen spóraképem is pocsékra sikerült.
Gemmina gemmarum 2015.02.24. Kelemér

Gemmina gemmarum 2015.02.24. Kelemér

Feladtam.
Pár nap múlva más gomba miatt lapozgattam az Ascomycetes in colour c. könyvemet és véletlenül megesett a szemem az egyik gombaleírásnál a bud scale (rügy) szón. Hát ez az, ezt kerestem a Neten, s íme a könyvemben benne van!:-) Mivel a kép is stimmelt, csupán a leírásban nyárfa rügypikkelyről volt szó, visszamentem a patakpartra, megnézni, hogy az égeren kívül nincs-e más fafaj ott. Volt. Nyár és fűz! Akkor megvan a megoldás!
Gemmina gemmarum 2015.03.02. Kelemér

A gomba nagyon pici,  csésze átmérője max. 1,5 mm. A leírás szerint a termőtest hamvasnak tűnik, mert nagyon rövid „szőrrel” fedett. A „szőrök” nagyon vékonyak, duzzadtak, szemölcsös végűek. Hosszuk 10-17 µm. (Gondolom emiatt a "szőrök" miatt került a gomba a Calycina nemzetségből a Gemmina nemzetségbe).

Spórája: 5,5-8 x 2-2,5 µm, átlátszó, sima felületű, kerek végekkel. A gomba kizárólag nyárfa fajok áttelelt rügypikkelyén nő, tavasszal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése