2017. április 28., péntek

Hypomyces rosellus - rózsaszínű gyilkos :-)

2016. március 13-án vízmosta szakadékon sétáltunk fel az erdőben, valamicske gomba reményében.
Kalapos gombának se híre, se hamva, csak egy kis lilás folt színesítette a korhadó avart.
Közelebb hajolva látom, hogy ez bizony gomba, sejtettem, hogy valamelyik parazita tömlősgomba lesz. A tenyérnyi bordó folt a földet, falevelet és egy üres makk héját borította be.  
Hypomyces rosellus (Kelemér, 2016.03.13.)

A gomba elsősorban különféle likacsosgombák termőrétegén nő, megtámadva a Trametes, Piptoporus, Stereum, Schizopora és Byssomerulius nemzetségek klf. fajait, de megjelenhet földön rothadó leveleken, ágakon.
A gomba Hypomyces rosellusnak bizonyult külső jegyei alapján, de a mikroszkópom sem mondott mást. Először csak ivartalan konidiospórákat találtam, de hamarosan az  ivaros aszkospórák is meglettek, igaz nem szabadon, csak tömlőben voltak, így nem sikerült érett, a fajra jellemző spórához jutnom.


A peritéciumok (körte-gömb alakú zárt termőtestek) pattanásszerűek, élénk rózsásvörösek-vörösek, szórtan vagy tömött csoportokban mélyednek a szubikulumba (az aljzatot benövő vékony hifaszövedék, laza szövedékű termőtestpárna), majd csaknem felületiek lesznek.
Hypomyces rosellus (Kelemér, 2016.03.13.)

Hypomyces rosellus (Kelemér, 2016.03.13.)
A szubikulum fehér, majd rózsaszín színű, a szélén fehér.
Az aszkospóra orsó alakú, rücskös, 20-35 x 5-7 µm méretű, kissé görbült, csúcson elhegyesedő, két vége begörbül, ilyenkor függelékszerű. 1 válaszfallal osztott. 

Hypomyces rosellus aszkospóra
Konidiospórák: 18-30 x 8-10 µm, 3 válaszfallal osztottak. 
Hypmyces rosellus konidiospóra
 
Előfordulás: egész évben, a fagyos idők kivételével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése