2017. április 28., péntek

Sowerbyella rhenana - narancssárga fülesgomba*

 
2014. augusztus 2-án a zempléni gombafesztiválon lemaradtam erről a csodás és ritka tömlősgomba élőhelyi látványáról.|
Harangi István gombásztársam volt a szerencsés megtalálója Kőkapunál (Zempléni hg.) egy bükkös völgyben bukkant rá. 

Sowerbyella rhenana Boros Lajos felvétele 2014.08.02.

Bár nála nem volt fényképezőgép, de szerencsére szólt Albert Lacinak, aki felismerve a gombaritkaságot, kis csoportot elhozott belőle a táborba, hogy csodájára járhassanak mások is / legyen bizonyított adata a gombáról :-). Laci óvatosan csak a nemzetségnevet árulta el (Sowerbyella), a pontos határozáshoz mikroszkóp szükségeltetett. 
Sowerbyella rhenana közelebbről

Én is kaptam két picike gombát a csoportból, de még éretlenek voltak a spórák. Maradt a külső jegyek alapján való azonosítási kísérlet. Mivel a Sowerbyellák ismertebb tagjai fenyvesben teremnek, s csak a Sowerbyella rhenana fordul elő ritkán lombos erdőben (bükkösben), kizárásos alapon ez az egy faj jöhetett számításba. A lengyel gombásztárs Waldemar szerencsésebb volt a gombájával, spóravizsgálata is a Sowerbyella rhenana fajt igazolta.
Link: http://grzybiarze.eu/forum/index.php?topic=2424.msg13473;topicseen#new

Az „élőhelyi” fotót Boros Lajos barátom felajánlotta e bejegyzéshez, ezúton is köszönet neki, Harangi Pistinek meg egy nagy gratuláció a gomba megtalálásához!
A Sowerbyella nemzetségnév James Sowerby híres angol növény és gomba illusztrátor nevéből ered. Csodálatos rajzait itt lehet megnézni: https://archive.org/details/colouredfigureso00sowe

A gomba élénk narancsvörös színű, 1-2 cm átmérőjű, nyeles, általában többedmagával, csomókban nő. A nyél 1-3 cm hosszú, alul fehéresen molyhos.
Spórája elliptikus 20-23 x 11-13 μ nagyságú, két olajcseppet tartalmaz, a spórák fala hálózatos díszítettségű.  
Erdők talaján fenyvesekben, ritkábban bükkösökben él. Ritka gomba. 



Hogy miért fülesgomba a magyar neve? Hányatott taxonómiai életében több nemzetséget is bejárt, volt Otidea, Peziza, Aleuria :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése