2017. április 28., péntek

Scutellinia trechispora - talajlakó sörtéscsészegomba


Scutellinia trechispora 2015.06.21.| Börzsöny
Ezzel a 2015.06.21-i pótlólagos felvétellel beköszöntött a blogomra az első földön termő piros színű sörtés csészegomba.
Honecz Lajos barátom,  még a múlt héten elküldte postán a Börzsönyben talált gombáit hozzám Kelemérre, sejtvén, hogy ez a gomba már más lesz, mint a fadarabokon növő sörtés csészék. Beñat, a baszk Scutellinia specialista nem hiába írta nekünk, hogy csak a földön növőket gyűjtsük, azok az izgalmasabbak. Igaza lett.
Meglepődtem, amikor a mikroszkópomban végre az ellipszoid spórák helyett kerek spórákat találtam.
Könyvemben két kerek spórás fajt találtam, fő különbség kettőjük között spórájuk ornamentikájában van. Az Scutellinia legaliae spóráinak szemölcsei  2.5 mikron hosszúak és kúposak, míg a Scutellinia trechispora spóráinak szemölcsei szögletesek. A spórákat igyekeztem megfesteni, de egy félprofi mikroszkóp gyenge kamerája elég kevés ahhoz, hogy ezt a jellegzetességet pontosan rögzítse. Így további azonosításra alkalmas ismérveket keresve jutottam el a szőrökhöz. A Scutellinia trechispora jellegzetessége a kétféle nagyon hosszú és nagyon rövid szőr, melyek közül a hosszúak hegyes  végűek és számos szeptumot- , míg a rövidek lekerekített végűek és csak 1 szeptumot tartalmaznak. Szerencsére ezek az ismérvek már stimmeltek.
Gratulálok Lajos a leletedhez!!
A Scutellinia trechispora a könyv szerint elég ismert gomba, tény, hogy nekünk csak most lett az! :-)
Élőhelye lombos és tűlevelű erdők nedves földjén, mohák közt, patakok partján van.


Scutellinia trechispora kerek spórái

Scutellinia trechispora festett spórái a szögletes szemölcsökkel

A csésze keresztmetszete  10 mm körüli, sórája 16-21 mikron, áttetsző, szemölcsös.
Tavasztól őszig találkozhatunk vele.
(Remélhetőleg a többesszámba én is beletartozom :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése