2017. április 28., péntek

Helvella macropus (nyeles csészegomba) és Helvella dissingii (szöszös papsapkagomba)


Nyeles csészegomba a magyar neve, pedig Helvella-ként papsapkának kellene nevezni :-)
A gomba spóráinak finoman érdes felülete alapján a csészegombákhoz sorolták régen, ezt tükrözi a gombafaj magyar neve is.
Helvella macropus csészés papsapkagomba, Kelemér
S hogy ne legyen egyszerű a felismerése, hasonló felépítéssel van több tömlősgomba is, de a makroszkópos jegyek pontos megfigyelése segíti a megkülönböztetést.
A Helvella macropus nemezes, szöszös felületű tetőtől talpig, mely legjobban a fiatal gombán (főleg nagyítóval) jól látszik. Tönkje hengeres - tövénél lapított és fehéres színű .
Helvella macropus csészés papsapkagomba, Kelemér
A nyeles  csészegomba „csészéje” idősen is csészeszerű marad, nem hajlik fel, nem válik nyeregszerűvé, mint pl. a bársonyos papsapkagombáé (Helvella ephippium).
E gombát mindig savanyú talajon találom (olykor rókagombák mellett). Egyes szakirodalmak szerint valószínű, hogy mikorrhizás – bizonyítandó, hogy általában akkor terem, amikor mikorrhizás gombák dömpingje van.
Helvella macropus spórái
A spórája központjában egy nagy, szélén két vagy több kisebb olajcsepp van. Spóramérete18-26,5 (30) x 8,5-11,5 µ.
Ezeket az álomszép példányokat 2014. május 25-én találtam Keleméren a Mohos partján.
E gombára szintén nagyon hasonlít a szöszös papsapkagomba (Helvella dissingii), a makroszkópos jegyeket megfigyelve világosabb szürke színű, a csészét és a nyelet borító nemezessége finomabb, spórája is kisebb, sima felületű, közepén egy olajcseppet tartalmaz. Az Ascomycetes in Colour könyv azt írja, hogy a csésze széle gyakran hullámos és beszakadozó.
Egy olasz honlapon összehasonlító fényképfelvételek és mikroszkópos felvételeket találtam e két gombáról.  Meggyőző! :-)
Most már biztos vagyok benne, hogy 2013.06.16-án a hegyközi gombásztalálkozón találtam néhány szöszös papsapkát is (Helvella dissingii), sajnos spórafelvételt nem készítettem.
Helvella dissingii 2013.06.16 Bózsva

Helvella dissingii 2013.06.16 Bózsva

Ami késik nem múlik :-)))
2014.10.23. Keleméren végre találtam a nyirkos őszi időben egy árva példányt a szöszös papsapkagombából. 
Helvella dissingii (2014.10.23.) Kelemér
Helvella dissingii spores 17-20 x 9,5-12 µ.

Muszáj volt megműteni, hadd lássam a spórákban való különbséget is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése