2017. április 28., péntek

Hymenoscyphus peruni


Harmadszori nekifutásra megtaláltam Keleméren a Tompa fát.| Eddigi szerencsétlenkedéseim a turistajelzések teljes hiányának, s a korai sötétedés miatti félszemnek „köszönhetők”.
Most (2014.04.12-én) kora délelőtt indultam, a szerencse is velem volt, mert jó csapást választottam a mezőn. A domb tetején körbenézve kiszúrtam egy, a környezetéből kimagasló, lombtalan fát az egyik völgyben. Gondoltam ez lesz az! Közel érve megbizonyosodhattam az emléktábláról, hogy megtaláltam. 
Tompa Mihály emlékfa
Sajnos a fa felett eljárt az idő, tavaszi levélfakadásnak nyomát sem látni. Bár a fa még lábon áll, alatta szélviharok törte vastag gallyak hevernek, s gombászként azzal vígasztalom magam, hogy de jó kis szubsztrátuma lesz ez a korhadékbontó gombáknak.:-)

Tompa Mihály emlékfa
Csak gondolni kellett rá, s máris észrevettem a földön egy kis fadarabot, melyet kis sárga tömlősgombák borítottak. Alaposan szemügyre véve sejtettem, hogy a határozása nem lesz könnyű mutatvány, mert bár hasonlított a citromsárga csészegombára (Bisporella citrina), de ennek nyele is van. Otthon mikroszkóp alatti vallatás után, azt hittem, hogy a Hymenoscyphus vernust találtam.
Hymenoscyphus peruni 2014.04.13. Kelemér

Hymenoscyphus peruni 2014.04.13. Kelemér
A fajleírás szerint a gomba nyele barnából feketedik, főleg a bázisnál, de az én gombám nyele egyenletes világossárga színű . Maradt a francia fórum és Zotto :), aki hamarosan megmondta a megfejtést. A Hymenoscyphusok közül egy faanyagon termő fajra tippelt, a Hymenoscyphus peruni -ra. Sajnos erről a fajról leírás egyik könyvemben sincs. A Hymenoscyphus peruni a Hymenoscyphus repandus rokona, de ez a faj nem lágyszárú növényeken, hanem fán nő.

Hymenoscyphus peruni spórái
Mi mást is találhattam volna elsőnek a Tompa fa környékén, ha nem egy  2-3 mm átmérőjű, nyeles, citromsárga színű tömlősgombát! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése