2017. április 28., péntek

Dialonectria episphaeria (Nectria episphaeria) – téli ribizlik :-)


Dialonectria episphaeria 2015.01.18 Budakeszi

Többször találtam már a  Pyrenomycetes (maggombák) nemzetség fajain kis piros tömlősgombákat, de csak most jutottam odáig, hogy mikroszkóp alá tegyem az első (2015-ös, idei) példányt.
A budakeszi Nádas-tónál barangoltam az enyhe, de viszonylag csapadékos időjárásban (ha már Keleméren sajnos ezt nem tehettem a szárazság, a Bükkben a fagy miatt.)
Az apró, alig észrevehető méretű (0,15-0,2 mm-es) piros termőtestek kis szemölcsös nyílással a tetejükön, pusztuló  Pyrenomycetes (maggombák) rendjébe tartozó gombák sztrómáján (termőtest párnáján) és peritéciumán (gömb vagy körte alakú termőtest) nőnek, beleértve  a Diatrype stigma, Diatrypella favacea, Hypoxylon fragiforme, Lasiosphaeria spermoides és a Chaetosphaerella phaeostroma  fajokat.
Spórája: 7-11 x 3,5-5 µm, 1 szeptummal, áttetsző, megérve barna színű lesz és a spóra fala finoman szemölcsössé válik.

Az Ascomycetes in Colour (Peter I. Thompson) c. könyvemben van még két másik Nectria faj is, ami előjöhet a Pyrenomycetes nemzetség klf. fajain, úgy hogy a jövőben csak mikroszkóppal lehetséges a határozás.
A többi hasonló piros színű  Nectria pedig:
Cosmospora magnuisiana (Nectria magnuisiana) Diatrypella quercina, Diatrypella favacea, Cucurbitaria sp. fajon nő és spórája 10-15 x 4,5 – 6,5 µm.
Cosmospora flavoviridis (Nectria flavoviridis) Lasiosphaeria spermoides, Diaporthe eres, és Biscogniauxia nummularia fajon nő , spórája 10-16 x 5-7 µm.

A Nectria nemzetségnek igen sok faja van, és a makroszkópos jellemzők, spórák vagy a konídiumos alakok figyelembevételével több-kevesebb fajt önálló nemzetségbe soroltak. A régebbi irodalmak az átfogó Nectria génusz fogalmat használják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése