2017. április 28., péntek

Cordyceps militaris - vörös rovarrontógomba

A 2015-ös gombaszezon nem fukarkodott a vörös rovarrontó gomba "terméssel".| Több ismerős jelezte találkozását vele. Magam meg csak sóhajtoztam, hogy engem miért kerül el ez a gomba ilyen nagy ívben?
Cordyceps militaris 24/12.2015. Kelemér

24-én ebéd után elmentem kedvenc faluszéli mezőmre, hogy meglegyen a napi kilométer, s szívjak egy kis "friss" levegőt a ködös szürkeségben. Minden utamon szeretnék valamilyen különleges gombát találni, s az időjárást nézve, a hetek óta tartó ködös, nyúlós, enyhe őszies télben még esély is van tömlősgomba találáshoz. Már hazafelé gyalogoltam, amikor észrevettem a földön két pici piros " karácsonyi gyertyát". Atyaisten, ki tette ezt nekem ide? Ki tudhatta, hogy mióta vágyom a személyes találkozásra? A választ nem tudom, de hinni kell a csodákban!
Cordyceps militaria 24/12/2015. Kelemér

Otthon nem kevés időt töltöttem el a spórák keresésével, csak miután utánaolvastam a könyveimben, milyen hatalmas spórája van, jöttem rá, hogy 400 szoros nagyításban nem csoda, ha nem látom a monitoron, hiszen rá se fér a kamera szolgáltatta kis képernyőre. A megoldást a spóraszóratás adta. Pár óra múlva hemzsegtek a kis pálcikák a tárgylemezen.
Cordyceps militaris spórák


Egészen a közelmúltig, a Cordyceps militaris a Clavicipitaceae család része volt. A genetikai elemzések a Cordycipitaceae családot három családra bontották:  Cordycipitaceae, Clavicipitaceae, és Ophiocordycipitaceae családokra. A Cordycipitaceae család tagjait élénk színű, húsos termőtestpárna jellemzi.
A C. militaris mikroszkópos jellemzői:
Spóra:250-350 x 1-1.5 µm, fonalas, szegmentált, színtelen, sima, mely  széttöredezik kisebb  2-5 (7) x 1-1.5 µm hordó alakú rész-spórákra (part-spores).
Az aszkusz 300-510 x 3-6 µm, 8 spórát tartalmaz, hengeres, csúcsán vastag apikális készülékkel.
A gomba magányosan vagy csoportosan nő lepkék  (molyok) földbe temetett bábján, ritkábban lárváján, nyáron és ősszel. 
Cordyceps militaris rész-spórák

Ezen a linken több Cordyceps, Beauveria és Isaria fajt láthatunk, klf. rovarok bábjaiból-lárváiból kinőve. 
Szilvásy Dénes "műtermi" fotója  C. militaris
A Neten a vörös rovarrontó gombát nem csoda, hogy Alienhez hasonlítják, ugyanis e gomba klf. lepke (moly) fajok földbe temetett lárváit/bábjait elpusztítva,  szerves anyagukat felemésztve, azok testéből kinőve kezdi meg földi pályafutását, tömlősgombaként spórák tömegét lövellve környezetébe, hogy esélyt adjon egy új gomba-generáció megszületésének. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése