2017. április 28., péntek

Poronia erici - nyúlbogyók díszei :-)

Boros Lajos gombásztársamtól kaptam levélben pár szem nyúlbogyót, rajtuk csak a gyakorlott szemnek kivehető alig pár mm-es tömlősgombával a Poronia erici -vel.|
Poronia erici (Boros Lajos, Soltszentimre, 2016.02.14.)
Nagyon régóta szeretnék már magam is találni, de hiába keresem a keleméri réten, nem tudok rájuk bukkanni. Pedig van nyúl, őz, "tojnak is", de a gomba hiába trágyakedvelő, mintha a mi vidékünket kerülné.
Most már élőben is látva méreteit, formáját - biztosan rááll majd a szemem, ha van a vidékünkön.
A Poronia punctata-t Koszka Attila dolgozata (gombanet.hu) nagyon részletesen bemutatja: 
"Az egyes országokban elszigetelt populációk élnek, ez a lokális elterjedés pedig igen sérülékennyé teszi a fajt. Ritkulásának feltételezhető oka a gomba életmódjával, és az emberi aktivitás növekedésével magyarázható. A Poronia punctata lassú fejlődésű gomba, több hónappal a trágyahullatás után kerül olyan szerveződési szintre, hogy termőtestet tudjon fejleszteni.
Ezt az a megfigyelés is alátámasztja, hogy csak régi, ázott, többnyire szétoszlásban levő lótrágyán találtam sporuláló termőtesteket. Mindezek azt jelentik, hogy csak olyan területeken képes élni, ahol szabadtéri tartásban élnek az állatok (általában lovak), és a rendszeresen kijuttatott trágya, bolygatás nélkül a helyszínen...." 
"A sztróma egészen fiatal korában egy 0,5–1 mm átmérőjű rózsaszín gömböcske, azután hamar csészeszerűvé nyílik, növekedés közben egyre inkább kiterül, és – legelőször a korong közepén – megjelennek a fekete pontokként látszódó peritéciumok is."

A Poronia erici ilyen részletes, magyar nyelvű leírása/publikálása még várat magára :-).
A gomba átmérője általában 2-5 mm , szabálytalan kör vagy ovális alakú, tönkszerű része rövid, alig emeli ki az aljzatból, apró fehér korongként látható a trágya felületén. A korong felületéből apró fekete pontok emelkednek ki, ezeken a szájnyílásokon keresztül jut a spóra ki a szabadba.  A gomba külső felülete feketés.
Poronia erici (műtermi felvétel Szilvásy Edit)

A gomba elvágva belül fehéres színű, állaga nem fás, pengével átvágható. Kettévágva láthatók a korong felszínére nyíló, fekete, palack alakú peritéciumok.
Poronia erici kettévágva (műtermi felvétel Szilvásy Edit)

Poronia erici spórák

A két gomba spóra mérete szakirodalmi adatok szerint:
Poronia punctata: 22,5-26,8 x 9,7-10,8.
Poronia erici: 22-25-32 x (12)-14-18, vagyis a P. erici nagyobb spórás.

Köszönöm Lajosnak, hogy személyes ismerősömmé válhatott ez a kis tömlősgomba!.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése